Traian Băsescu: „N-aș ezita să trosnesc Guvernul de să nu se vadă”

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu avertizează asupra posibilității unui scenariu sumbru pentru România, în contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri de COVID-19 și al modului în care Guvernul a gestionat situația, supărând și pierzând încrederea populației: „Au emis ordine lătrate către populație”.

Fostul președinte susține că o lege bună ar fi aceea de purtare obligatorie a măștilor.

Tabloul poate fi un posibil tablou foarte negru. Vă dau un exemplu: decât s-ar zbate să inoveze ceva ce nu mai trebuie inovat, Guvernul și Parlamentul ar putea să dea lege să facă obligatoriu portul măștii. De azi, în Belgia, nu intri nicăieri fără mască, e reglementare. Trebuie să fie obligatoriu portul măștii, în rest ține de bunul simț al fiecăruia, cât de mult se duce în aglomerație. Codul Penal spune ce se întâmplă când un om care știe că e bolnav se duce în societate și răspândește boala: merge în pușcărie. Iar cei care se întorc mai bolnavi, am înțeles că unii au și decedat, au făcut-o pe riscul lor. Dar cei care au îmbolnăvit pe alții știind că au plecat asimptomatici, dar purtători de virus și au îmbolnăvit pe alții, pentru ei avem articolul 352 din Codul Penal”, a declarat Traian Băsescu, miercuri seara, la B1 TV.

Fostul președinte a mai afirmat că autoritățile au greșit în ceea ce privește comunicarea deoarece, în loc să poarte un dialog prietenos cu românii, „începeau să emită ordine lătrate către populație”.

N-aș ezita să trosnesc Guvernul de să nu se vadă, că populația e supărată și pe Guvern pentru modul cum a procedat. Văd că domnul președinte încă are răbdare. Îi trosneam demult”, a afirmat europarlamentarul.

Băsescu a vorbit și despre legea carantinării și a izolării, pe care a denumit-o „cea mai penibilă situație în care o clasă politică putea să aducă o țară”. Fostul președinte spune că România are deja pachetul legislativ prin care să facă față unei pandemii, iar Guvernul nu a știut despre existența acestuia.

Suntem în cea mai penibilă situație în care o clasă politică putea să aducă o țară. Adică acea lege despre care discută în Parlament nu e necesară. Noi avem tot pachetul legislativ să facem față pandemiei. România este parte a Tratatului interguvernamental de sănătate internațională și e membră a UE, care a ratificat acest tratat, l-a introdus în decizia Parlamentului și Consiliului UE, prin Decizia 2119/2013. Înțelegeți în ce ridicol ne aflăm? Guvernul n-a știut că are legislație, s-a lansat în această poveste și PSD a intrat în jocul unei noi legi, știind că n-are nevoie de ea și o să-i spună lui Orban: `nu ne acuza că stăm de zece zile să facem o lege bine; de ce nu le-ai aplicat și ai făcut să moară oameni?`. Ăsta va fi discursul PSD, vă dau scris. Ce am observat: ce scriu ei în noua lege acum e ce scrie în Tratatul interguvernamental și în reglementările UE. România va fi scoasă din circuitul internațional de sănătate dacă va îndrăzni să modifice definițiile”, e de părere fostul șef al statului.

Băsescu critică vehement măsurile prevăzute în legea carantinării și a izolării.

Un lucru va deveni vârful prostiei legislative. În acest proiect vor spune că asimptomaticii, au, n-au treabă, stau 48 de ore în spital, li se fac și alte investigații, după care DSP stabilește dacă îi dă dreptul sau nu. Spuneți-mi ce doctor din România ar fi nebun ca pe unul pe care-l știe asimptomatic să-i dea drumul și să nu recomande menținerea lui până la tratare sau să spună că merge la izolare. Nu-l va lăsa liber pe stradă pentru nimic în lume!”, a precizat europarlamentarul.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!