Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu COVID-19”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, lasă de înţeles că bilanţul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu acurateţe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidităţi, diagnosticate şi cu noul coronavirus, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, încât nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza COVID-19.

Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80 la sută sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal.(…) Fenomenul morţii este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă ştiinţă care se ocupă de chestia asta, se numeşte tanatologie. În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii – se infectează, îşi pierde imunitatea şi până la urmă, într-o epidemie de COVID, ia şi COVID. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Incidenţa acestor pacienţi este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu COVID”, a declarat dr. Horaţiu Moldovan, luni seara, la Antena 3. 

Săptămâna trecută, generalul Ionel Oprea, coordonatorul activității Spitalului Judeţean Suceava pe timpul conducerii militare afirma că a descoperit că personalul de la spital nu a raportat la timp unele persoane decedate, „ca să nu se interpreteze”. Astfel, s-a ajuns la situaţia în care oameni care muriseră cu mai multe zile în urmă erau anunţaţi, cu întârziere, în bilanţurile la zi ale deceselor de COVID-19. 

Până la data de 5 mai, în România au fost raportate 827 decese, de la începutul epidemiei de Covid-19.

Sursa foto: Thomas Imo/Photothek via Getty Images

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!