Se majorează indemnizațiile foștilor deținuți politic

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se majorează indemnizaţia acordată foştilor deţinuti politici şi categoriilor asimilate de la 400 lei la 700 lei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care stabileşte ca indemnizaţiile foştilor deţinuţi politic să fie majorate de la 400 de lei la 700 de lei pentru pentru fiecare an de suferinţe din cauze politice, precum şi acordarea unor indemnizaţii copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice.

Potrivit actului normativ, aceste persoane au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate. Copiii persoanelor care s-au aflat în aceste situaţii au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie, în plată, la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Indemnizaţiile acordate în baza legii sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi, potrivit legii. Soţul sau soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Legea mai prevede că persoanele aflate în aceste situaţii pot fi scutite de la plata impozitelor şi taxelor locale, prin hotărâre a consiliului local.

Legea a fost iniţiată de parlamentarii PNL Raluca Turcan, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa şi a fost adoptată de Parlament în luna iunie.

Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!