Nelu Tătaru: „România va atinge pragul roșu când vom avea 2.000 de pacienți COVID în ATI”

În cadrul unei conferințe de presă susținută vineri la Iași, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre pragul critic de infectări și despre capacitatea de tratare a cazurilor de COVID-19.

Cel mai grav scenariu este atunci când vom avea un număr crescând de cazuri de la o zi la alta, care vor sufoca sistemul medical, în mod special Terapia Intensivă. În acest moment nu vom ajunge. Avem în spitatele suport COVID 2.000 de paturi, din care 840 sunt complet utilate. În acest moment, avem 300 de pacienţi în Terapie Intensivă”. Pragul roșu este să avem 2.000 de cazuri în Terapie Intensivă”, a declarat  ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a subliniat faptul că oamenii trebuie să respecte în continuare regulile pentru a evita sufocarea sistemului medical.

Eu sper să nu ne transformăm într-un stat polițienesc, populația trebuie să înțeleagă că este un moment dificil, cel puțin în următoarele două săptămâni pentru că am avut 14 zile cu un vid legislativ în care unii oameni au refuzat internarea și izolarea. Cei pozitivi vor transmite în continuare virusul, vom avea o creștere. Dacă putem impune, conform legii, internare, izolare, putem limita această transmitere”, a mai explicat Nelu Tătaru.

De asemenea, Tătaru a făcut precizări privind capacitatea de tratare a cazurilor de COVID-19.

Avem o capacitate de 27-28 de mii de teste pe zi. În acest moment nu pot spune că facem numărul acesta de teste”, a declarat ministrul.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.119 de noi îmbolnăviri de COVID-19. Bilanțul a ajuns la 42.394. În ultima zi au decedat 24 de pacienți. La terapie intensivă se află acum 301 pacienți.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!