Ministrul Educației publică proiectul prin care elevii cu media sub 5 la Evaluarea Națională ar putea intra la liceu

Ministrul Educației a finalizat proiectul de ordin care schimbă admiterea la liceu și a eliminat obligativitatea mediei minime de 5 pentru înscrierea în învățământul liceal. Elevii vor putea intra la liceu dacă au susținut Evaluarea Națională, indiferent de nota obținută.
Proiectul care modifică Ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii la liceu, prevede o singură condiție pentru elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Națională din vară: să fi susținut examenele Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, potrivit edupedu.ro.

Proiectul de ordin realizat de Monica Anisie prevede modificarea articolului 2, alineatul 10, astfel:

1. La articolul 2, alineatul (10) se modifică și va avea următorul cuprins:

‘La repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai elevii care au susținut evaluarea națională.’ (fără a fi făcută vreo precizare legată de medie)

În urmă cu câteva luni, o prevedere publicată în Monitorul Oficial și semnată de fostul ministrul interimar Daniel Breaz arăta că învățământul profesional devenea obligatoriu pentru elevii care susțineau Evaluarea Națională și obțineau o medie de admitere sub 5.

Potrivit datelor de la acea vreme elevii care susțineau Evaluarea Națională 2020 și care urmau să obțină o medie de admitere la liceu sub 5 nu ar fi intrat în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaționale. Singura rută către care se puteau îndrepta era cea profesională, de 3 ani, duală sau clasică.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!