Ludovic Orban: „Dacă nu luam măsuri, România era Italia la pătrat”

Premierul României, Ludovic Orban, este de părere că România a scăpat de o fază gravă a pandemiei datorită măsurilor luate din timp, chiar înainte de starea de urgență. „Acum nu ne confruntăm cu valul doi al pandemiei”, afirmă prim-ministrul. 

Premierul a declarat duminică seară, la Realitatea Plus, că România ar fi ajuns „Italia la pătrat” dacă autoritățile nu ar fi impus măsuri de izolare și carantinare.

Dacă nu luam măsura izolării şi carantină, România era Italia la pătrat, pentru că noi am avut peste 1,7 milioane de români, între 26 februarie şi 1 iunie, care au venit din ţări în care epidemia era extrem de puternică şi pentru care, dacă nu aveam la dispoziţie posibilitatea de a lua măsura izolării sau carantinării, practic, oameni infectaţi ar fi circulat în societate şi ar fi răspândit virusul”, a declarat Orban.

Șeful Guvernului a vorbit despre valul de creștere a numărului de cazuri de coronavirus.

Nu a trecut încă primul val. Nu e corectă definirea „valul 2″. Nu e vorba de un val 2. Ca să fie un val 2, trebuie să treacă primul val care încă nu a trecut. Ce se întâmplă în România e într-o oarecare măsură firesc. Românii au fost supuși la măsuri restrictive greu de acceptat, deși am avut un plan de relaxare în trepte, un plan care să permită reluarea activităților în ordinea descrescătoare a riscului, există o relaxare și o atitudine de neglijare a pericolului. Această atitudine a fost generată și de foarte multe luări de poziții din partea unor lideri politici iresponsabili care au îndemnat oamenii să nu respecte regulile, care au bagatelizat pericolul și i-au determinat pe mulți să nu perceapă la adevărată gravitate riscul epidemiei”, a spus Ludovic Orban.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!