Klaus Iohannis: „Să fie clar. Nu creștem vârsta de pensionare”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ideea ca vârsta de pensionare să se mărească, la cerere, la 70 de ani, este una „foarte bună”, dar că asta nu înseamnă că se creşte vârsta de pensionare, ci este vorba doar de o opţiune.
Să fie clar, asta nu înseamnă creșterea vârstei de pensionare. Este o opțiune, nu o obligație”, a precizat șeful statului.

În primul rând, mi se pare o idee foarte bună, fiindcă noi ne confruntăm cu un deficit de forță de muncă, mai ales un deficit de forță de muncă calificată și, pe de altă parte, sunt foarte mulți angajați, mai ales în sistemele mari publice, care ar dori să continue munca lor. Cunosc personal multe persoane care ar vrea să continue, dacă ar fi posibil, să lucreze peste vârsta de pensionare. Și atunci a apărut discuția, la care recunosc că am participat, să se dea, în perspectivă, posibilitatea acestor persoane să rămână mai mult timp în sistem. În acest fel, în primul rând, s-ar atenua deficitul de forță de muncă. În al doilea rând, persoanele apte și disponibile să lucreze mai mult, și care sunt, de regulă, foarte bine calificate, vor avea posibilitatea să o facă”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că nu este vorba de creşterea vârstei de pensionare.

Vreau să subliniez un lucru foarte, foarte important: nu vorbim de creșterea vârstei de pensionare. Am văzut că de la PSD, imediat, au sărit unii în sus că noi vrem să creștem vârsta de pensionare. Nu este adevărat! Noi nu dorim să creștem vârsta de pensionare, ea rămâne așa cum este stabilită. Însă pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea posibilitatea legală pentru a face acest lucru. Încă o dată, este o opțiune, nu este o obligație”, a spus el.

Şeful statului a vorbit și despre situaţia sistemului de pensii. „Eu am spus-o de mai multe ori și am avertizat, probabil vă amintiți, în toți anii care au trecut, în primul meu mandat, că este nevoie de o abordare foarte serioasă și de elaborarea unei legislații pentru pensii care garantează o sustenabilitate și o stabilitate. PSD bineînțeles că a ignorat aceste avertismente și suntem în situația în care au apărut inechități între pensionari, și atunci devine din ce în ce mai clar că legea în vigoare trebuie îmbunătățită. Deci, da, legea trebuie îmbunătățită. Și cu această ocazie, cu siguranță, se vor face noi calcule și se va verifica cum se îmbunătățește sistemul ca să fie și echitabil, și sustenabil, și să crească pensiile”, a spus preşedintele.

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru.

În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare”, a spus vicepremierul într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!