Dan Barna, proiect pentru scutirea de impozit pe venit pentru românii care se întorc în ţară

Liderul USR Dan Barna alături de doi senatori ai partidului său au depus la Senat un proiect legislativ care prevede instituirea unui program pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, prin care românii care se întorc în ţară să fie scutiţi de plata impozitului pe venit, în anumite condiţii.

Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foştii rezidenţi cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României. Obţinerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedeşte prin contractul de muncă (…) Cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, prevede proiectul legislativ.

Potrivit expunerii de motive, scutirea urmează să fie aplicată pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au obţinut venituri într-un alt stat şi curge din momentul începerii contractului de muncă în România.

Prezidenţiabilul USR-PLUS, Dan Barna, susţine că în ultimii 30 de ani peste patru milioane de români au plecat din ţară.

În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste patru milioane de români au plecat din ţară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din ţară. Migraţia este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat şi, concomitent, găsite soluţii pentru a-i aduce acasă pe cei plecaţi. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simţi că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca Preşedinte este să fac din România o ţară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, transmite Dan Barna, într-un comunicat de presă.

Propunerea legislativă pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetăţenilor români foşti rezidenţi pe teritoriul României, care se întorc în ţară, a fost înregistrată la Senat, fiind prima Cameră sesizată.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!