Coronavirus: Alexandru Rafila speră la un trend descendent, începând din luna mai

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, anticipează că numărul de cazuri de coronavirus în România va crește până la sfârșitul lunii aprilie, după care va intra pe un trend descendent.

Într-un interviu, luni dimineața, la Digi24, șeful Societății Române de Microbiologie a declarat că „Numărul de cazuri de coronavirus va crește până la sfârșitul lunii aprilie. Eu sper ca, începând din luna mai, să intrăm pe un trend descendent, inclusiv în privința numărului de decese”.

Profesorul a vorbit și despre necesitatea unui plan pentru sfârșitul perioadei de carantină, astfel încât autoritățile să fie pregătite, iar oamenii să știe din timp ce drepturi și libertăți vor recăpăta.

Ar trebui un proiect, o strategie de ridicare graduală a măsurilor de restricție. Distanțarea socială ar trebui să rămână în vigoare”, crede Alexandru Rafila.

Totodată, el s-a arătat convins că numărul real al cazurilor este mai mare decât cel înregistrat și raportat, pentru că mulți dintre cei infectați sunt asimptomatici. Tocmai de aceea se iau măsurile de distanțare socială, pentru a elimina riscul ca oameni infectați, dar asimptomatici să transmită virusul.

Șeful Societății de Microbiologie a mai precizat că testele PCR sunt cele mai bune în lupta cu noul coronavirus, pentru că detectează prezența virusului în organism, nu după ce el a trecut, astfel că se pot lua măsurile necesare. În acest moment, în spitale sunt testați toți pacienții care prezintă simptomele specifice Covid-19, iar timpul de aflare a rezultatelor a scăzut până la 24 de ore.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!