Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul Sorinei Pintea

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că instituţia s-a autosesizat în cazul fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, şi crede că au fost încălcate drepturile pacienţilor, însă a precizat că evaluarea şi decizia în această speţă se vor realiza după ce vor fi primite răspunsurile la întrebările adresate Poliţiei Capitalei.

Din ceea ce am văzut public, cred că este vorba şi de drepturile pacienţilor, dar vreau să văd exact cum anume a fost tratată toată această situaţie. Cred că putem vorbi la un moment dat şi de un drept la demnitate, iarăşi, trebuie să analizăm contextul, de aceea vă spun că este vorba de a evalua după ce primim aceste răspunsuri. (…) O persoană care are o acuzaţie penală şi este privată de libertate, de exemplu, în arest preventiv sau chiar ulterior este condamnată şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare, persoana aceea nu pierde dreptul la demnitate pe care-l are şi la exercitarea celorlalte drepturi pe care le are. Sigur, unele dintre ele sunt restricţionate, dar altele rămân, ca să nu mai vorbesc despre dreptul la viaţă. Niciodată o condamnare penală ca o sancţiune pentru o faptă săvârşită nu trebuie să echivaleze sau să fie considerată ca o condamnare la moarte sau să aibă o astfel de consecinţă”, a declarat Weber, pentru AGERPRES.

Ea şi-a exprimat speranţa că în câteva zile va primi răspunsul la întrebările adresate Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Am făcut o adresă cu astfel de solicitări, ele sunt adresate în general, sigur, am plecat de la cazul doamnei Sorina Pintea, dar sunt întrebări care vizează în general aspectele legate de aceste proceduri şi organizare (…). Eu sper în câteva zile să primim răspunsul, inclusiv actul normativ pe baza căruia există procedurile acestea. Asta tot aud în spaţiul public, dar noi, până nu avem ceva oficial, doar cu intervenţiile televizate, nu putem să mergem mai departe, asta aud tot timpul, că poliţiştii au respectat normele. Care sunt acele norme?”, a declarat Weber.

Renate Weber a precizat că Avocatul Poporului  este interesat de felul în care persoanele private de libertate au posibilitatea să-şi exercite şi celelalte drepturi pe care le au. Weber a menţionat că printre întrebările adresate DGPMB se numără şi cele referitoare la măsura în care arestul respectiv este pregătit să facă faţă cerinţelor pe care le impune o anumită boală.

Renate Weber a spus că instituţia pe care o conduce este interesată de aspecte care ţin de drepturile “izvorâte din Legea sănătăţii”.

Ne mai interesează un aspect, acela care ţine deja de drepturile noastre, ale tuturor, izvorâte din Legea sănătăţii, pentru că orice persoană care apelează la un serviciu de sănătate este un pacient şi beneficiază de anumite drepturi, inclusiv confidenţialitatea datelor cu privire la starea sa, investigaţii şi aşa mai departe”, a adăugat Weber.

Sorina Pintea a fost scoasă marţi din arestul Poliţiei, fiind transportată la o unitate medicală din reţeaua Ministerului Afacerilor Interne, pentru un consult de specialitate. În presă au apărut imagini cu Pintea încătuşată, în timp ce era dusă la spital.

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!